the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών

istoschBOOKSTORE «Το Κορίτσι που καθρεφτιζόταν στο νερό»: της Αιμιλίας Πλατή (Νέα Κυκλοφορία)
Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

Ο ΣΥΝ, η Μπολόνια και οι τριετείς σπουδές


Ο ΣΥΝ, η Μπολόνια και οι τριετείς σπουδές

Μέσα στη γενικότερη σύγχυση που προκαλεί στο ΣΥΝ η σύμπλευση του με τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής της ΕΕ, έχουμε κατά καιρούς εντοπίσει ατυχέστατες τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαδικασία της Μπολόνια. Η διαδικασία αυτή έχει «αγκαλιαστεί» από την ΕΕ και κωδικοποιεί τις αναγκαίες για το κεφάλαιο αναδιαρθρώσεις που προωθούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Την έχουν συνυπογράψει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και στο όνομα αυτών των υπογραφών, επιβλήθηκαν και στη χώρα μας όλοι οι νόμοι των τελευταίων χρόνων για την ανώτατη εκπαίδευση (από την ψευτοανωτατοποίηση των ΤΕΙ επί ΠΑΣΟΚ, μέχρι το νόμο - πλαίσιο της ΝΔ).
Οταν όμως συμφωνείς με την κατεύθυνση σε επίπεδο ΕΕ και στο εσωτερικό της χώρας θέλεις να «πουλήσεις αγωνιστικότητα», πέφτεις σε αντιφάσεις, λες μέχρι και ψέματα. Ετσι, στελέχη του ΣΥΝ (Αρ. Μπαλτάς στη συνέντευξη Τύπου του κόμματος για την παιδεία) και του ΣΥΡΙΖΑ (Τ. Κουράκης στη Βουλή) έχουν υποστηρίξει ότι δήθεν η Μπολόνια δεν εφαρμόζεται στην Ευρώπη. (Μοιάζει λίγο με τη θέση τους ότι ο νόμος - πλαίσιο είναι ανεφάρμοστος, την ώρα που μια σειρά πλευρές του προχωρούν μέσα στα ιδρύματα). Κι όμως ήδη, ιδρύματα και ολόκληρα συστήματα ανώτατης εκπαίδευσης στην Ευρώπη «μετρούν τις πληγές τους» από τις συνέπειες αυτών των αναδιαρθρώσεων.
Λέγοντας ότι η Μπολόνια δεν εφαρμόζεται, αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν εφαρμόζεται αυτό που - παραπληροφορημένος - έχει στο μυαλό του ο πολύς κόσμος για την Μπολόνια: Οι τριετείς προπτυχιακές σπουδές. Μπολόνια, όμως σημαίνει σπάσιμο των σπουδών σε κύκλους (προπτυχιακά - μεταπτυχιακά), σημαίνει «αξιολόγηση» από τις επιχειρήσεις, πιστωτικές μονάδες, «άνοιγμα» των ιδρυμάτων προς τις επιχειρήσεις, σημαίνει προγράμματα σπουδών προσαρμοσμένα στο περιεχόμενό τους στις κυρίαρχες «αξίες» της ΕΕ και του κεφαλαίου... Ολα αυτά εφαρμόζονται όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας σε μεγάλο βαθμό.
Ακόμα όμως και γι' αυτές τις τριετείς προπτυχιακές σπουδές, η θέση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ! Με την πρότασή του για τη δήθεν «ελεύθερη πρόσβαση» στην ανώτατη εκπαίδευση, μιλάει για ένα «προπαρασκευαστικό έτος», με μαθήματα ολίγον λυκειακά και ολίγον πανεπιστημιακά, στο τέλος του οποίου θα κρίνεται (με σύστημα επιλογής από τα ίδια τα πανεπιστήμια) ποιοι θα συνεχίζουν στην ανώτατη εκπαίδευση και ποιοι όχι. Αυτοί που θα συνεχίζουν στην ανώτατη εκπαίδευση θα παρακολουθούν, σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΝ, τριετείς προπτυχιακές σπουδές, έχοντας απλώς κατοχυρώσει κάποια μαθήματα από το προπαρασκευαστικό έτος - σούπα.
Και φυσικά μια τέτοια πρόταση, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να τη συζητήσει, όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, τώρα που ανοίγει τον ψευδεπίγραφο διάλογο για την πρόσβαση. Τι βρήκε να πει ο ΣΥΝ για την υιοθέτηση της πρότασής του για την πρόσβαση: «Παίρνεις την αλήθεια μου και μου την κάνεις λιώμα», κατά το στίχο του τραγουδιού... Μάλλον ήθελε να πει: Παίρνεις την αλήθεια μου και με κάνεις λιώμα, γιατί τώρα πώς θα δείξω ότι έχουμε τάχα διαφορετική πολιτική;
`Η μπορεί πάλι ο ΣΥΝ (όπως κάνει και με τις τροπολογίες του για το νόμο - πλαίσιο που είναι πανομοιότυπες με το νόμο της κυβέρνησης) να ισχυριστεί ότι αυτά είναι προτάσεις που τοποθετούνται «σε ένα... άλλο πλαίσιο». Ποιο όμως; Ενα πλαίσιο... άλλης διαχείρισης του υπάρχοντος συστήματος.

Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ
Αναδημοσίευση απο "Ρ"

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή