Τετάρτη, 2 Ιουλίου 2008

Έρχονται εξελίξεις...


Έρχονται εξελίξεις...

Ο "Εθνικιστής" Πολωνός πρόεδρος Λεχ Κατίνσκι αρνήθηκε να υπογράψει τη συνθήκη της Λισσαβόνας με αποτέλεσμα η ΕΕ, να βρίσκεται σε κατάσταση νευρικής κρίσης, με αιτιολογία το δημοψήφισμα στο ΕΪΡΕ. Το πολωνικό "πρόβλημα" προστίθεται στο αντίστοιχο τσεχικό, όπου η επικύρωση της Συνθήκης δεν είναι διασφαλισμένη, μιας και η Τσεχία έχει ισχυρό Κομμουνιστικό κόμμα και επηρεάζει λόγω της συνεχώς αυξανόμενης δημοτικότητας του ακόμα και τμήματα της κυβερνώσας κεντροδεξιάς, με επικεφαλής τον πρόεδρο Βάτσλαβ Κλάους. Ο Αμερικανοθρεμένος φιλελεύθερων τάσεων Πολωνός πρωθυπουργός Τουσκ κάλεσε τον πρόεδρο να αναθεωρήσει την απόφαση του και να σεβαστεί την απόφαση των Πολωνών βουλευτών για τη συνθήκη της Λισσαβόνας που εγκρίθηκε το περασμένο Απρίλιο στο κοινοβούλιο, όμως απ' ότι φαίνεται όχι μόνο είναι αμετάπειστος αλλά τοποθετείται και αρνητικά στη συνθήκη της Λισσαβόνας σε συνέντευξή που έδωσε στην εφημερίδα Dziennik με το σκεπτικό ότι η επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας είναι "άνευ αντικειμένου" μετά την απόρριψή της κατά το ιρλανδικό δημοψήφισμα.
Φυσικά στη προκείμενη περίσταση δεν έχουμε να κάνουμε με μία αντιιμπεριαλιστικού τύπου άρνηση της Ευρώ συνθήκης, αλλά με βλακώδες ζητήματα άνευ περιεχομένου όπως ο γάμοι των ομοφυλόφιλων και άλλων τέτοιων δικαιολογιών.
Φυσικά ποτέ δεν ήμασταν οπαδοί της ρήσης "ο εχθρός του εχθρού σου είναι δικός σου φίλος", είναι όμως χρήσιμο να δούμε ότι: α)Το δημοψήφισμα στο Εϊρε ακόμα και μέσα σε τέτοιους κύκλους δημιουργεί προβληματισμό και γίνεται μια προσπάθεια ενός τμήματος αυτών των κύκλων αφενός να φιλοτεχνήσουν μια ψεύτικη "δημοκρατική εικόνα" και αφετέρου, β) να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για άλλου είδους αντιθέσεις που έτσι και αλλιώς υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Είναι νομοτελειακό ότι αργά η γρήγορα θα έβγαιναν στην επιφάνεια αυτού του είδους οι αντιθέσεις και μέσα στην ίδια την Ε.Ε και το δημοψήφισμα ήταν απλά και μόνο η αφορμή.
Φυσικά οι λαοί δε πρέπει να καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια περιμένοντας "τη νομοτελειακή διάλυση της" κάτω απ' το βάρος των ενδοκοινοτικών - ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και να πέσει ως ώριμο φρούτο, αλλά να βάλουν πλάτη για την ανατροπή της και σε εθνικό(κυρίως) και σε διεθνικό επίπεδο και να φτιάξουν τη δική τους Λαϊκή Εξουσία και οικονομία .

Γιάννης Κ.