Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2008

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του σ. Νίκου Καραντηνού


Εφυγε» για το μεγάλο ταξίδι
* Αύριο Παρασκευή 27 Ιούνη, στις 11 π.μ., η νεκρώσιμη ακολουθία για τον σ. Νίκο Καραντηνού από τον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Αεροπαγίτου
* Το Σάββατο 28 Ιούνη, στις 12 μ., η ταφή του στην ιδιαίτερη πατρίδα του στην Κεφαλονιά

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του σ. Νίκου Καραντηνού

Η ΚΕ του ΚΚΕ με θλίψη ανακοινώνει το θάνατο του παλαίμαχου δημοσιογράφου κομμουνιστή Νίκου Καραντηνού.
Ο Νίκος Καραντηνός γεννήθηκε το 1920 στο Ληξούρι. Ηταν πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής και της Ιταλικής Φιλολογίας. Πήρε ενεργό μέρος στην Αντίσταση. Το 1941 έγινε μέλος της ΟΚΝΕ και οργανώθηκε στο ΕΑΜ Νέων της Φιλοσοφικής. Πρωτοστάτησε στη δημιουργία του παράνομου νεολαιίστικου Τύπου στην Αθήνα. Αναδείχτηκε σε μέλος του ΚΣ της ΕΠΟΝ και αρχισυντάκτη της "Νέας Γενιάς". Για την αντιστασιακή του δράση διώχτηκε και καταδικάστηκε από στρατοδικείο. Εξορίστηκε στη Μακρόνησο και στην Ικαρία. Από το 1974 μέχρι το τέλος της ζωής του εργάστηκε ως δημοσιογράφος στον "Ριζοσπάστη". Δραστηριοποιήθηκε έντονα στο κίνημα των δημοσιογράφων. Υπήρξε για χρόνια μέλος του προεδρείου της ΕΣΗΕΑ και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.
Ο Νίκος Καραντηνός σε όλη του τη ζωή έζησε ως μαχόμενος κομμουνιστής δημοσιογράφος, ταγμένος αταλάντευτα με το δίκιο της εργατικής τάξης και τα επαναστατικά ιδανικά και σκοπούς του ΚΚΕ. Με την πένα του συνέβαλε στην προβολή, στην ανάδειξη και την υπεράσπιση της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ρόλου του ΚΚΕ. Ως το τέλος της ζωής του είχε ανοιχτό μέτωπο με τους μηχανισμούς συκοφάντησης και διαστρέβλωσης της Ιστορίας του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος.

Η ΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένειά του.