Κυριακή, 15 Ιουνίου 2008

ΕΡΝΕΣΤΟ «ΤΣΕ» ΓΚΕΒΑΡΑ Το παράδειγμά του συνεχίζει να φωτίζει τους επαναστάτες


Χτες, 14 Ιούνη, συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από τη γέννηση του Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα στην πόλη Ροσάριο της Αργεντινής.

Ο θρυλικός αντάρτης που συνέβαλε καθοριστικά στη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης και έπεσε μαχόμενος για τα ιδανικά του στη Βολιβία από αμερικανούς κομάντος οι οποίοι τον δολοφόνησαν στις 9 Οκτώβρη του 1967 σε ηλικία 39 χρόνων, σημάδεψε την ιστορία του 20ού αιώνα.

Ο Τσε μεγάλωσε σε μια οικογένεια με προοδευτικές αντιλήψεις και με πολιτική δράση ενάντια στις δικτατορίες και το φασισμό. Σπούδασε Ιατρική ενώ ταυτόχρονα ταξίδεψε σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Το 1955 συνάντησε για πρώτη φορά στο Μεξικό τον Φιντέλ Κάστρο και προσχώρησε στο επαναστατικό τμήμα των 83 ατόμων που αποτέλεσαν την αποστολή «Γκράνμα» με το οποίο πέρασαν στην Κούβα και άρχισε ο ένοπλος αγώνας που οδήγησε στην ανατροπή του δικτάτορα Φλουχένσιο Μπατίστα την 1η Γενάρη του 1959. Μέχρι το 1965 που έφυγε από την Κούβα για να προσφέρει τις διεθνιστικές υπηρεσίες του σε άλλες χώρες, ο Τσε υπηρέτησε με όλες του τις δυνάμεις την κουβανέζικη επανάσταση

Χτες, προς τιμήν του Τσε πραγματοποιήθηκε στη γενέτειρά του, εκδήλωση για τα 80χρονα της γέννησης του επαναστάτη - κομμουνιστή όπου παραβρέθηκαν και τα τέσσερα παιδιά του και της Αλέιδας Μαρτς, η Αλεϊδίτα, ο Καμίλο, η Σέλια και ο Ερνέστο. Στην ίδια πόλη εγκαινιάστηκε το πρώτο μνημείο του στην Αργεντινή και η πλατεία στο οποίο θα βρίσκεται θα ονομαστεί Πλατεία του Τσε. Πολύμορφες εκδηλώσεις και τιμές έχουν πραγματοποιηθεί και στην Κούβα οι οποίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες με τη μαζική συμμετοχή του λαού. Τα ογδοντάχρονα της γέννησης του Τσε θα γιορταστούν και σε πολλές άλλες χώρες με εκδηλώσεις και εκθέσεις φωτογραφίας, μεταξύ άλλων στην Ινδία, στη Δομινικανή Δημοκρατία, στο Σάντο Ντομίνγκο, στην Καμπότζη και στη Γουινέα Μπισάο.