the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών

istoschBOOKSTORE «Το Κορίτσι που καθρεφτιζόταν στο νερό»: της Αιμιλίας Πλατή (Νέα Κυκλοφορία)
Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Ο μπάρμπα Γιάννης

Τη Κυριακή το πρωί με τη τσίμπλα στο μάτι κατά τις 10:30, δηλαδή ντάλα μεσημέρι, μιας και τη προηγούμενη ήμασταν στο γειτονικό Ρέθυμνο πήραμε απ' το εφημεριδοπωλείο της γειτονιάς κάμποσους "Ριζοσπάστες" και βγήκαμε παγανιά, όπως όλοι οι σύντροφοι και όλες οι συντρόφισσες εν Ελλάδι.
Το θέμα δεν ήταν η εξόρμηση που βγήκαμε, αλλά για τον τελευταίο παππού το Μπάρμπα Γιάννη που πήγαμε για να του δώσουμε εφημερίδα. Σε κάθε μεγάλη εξόρμηση τον επιλέγουμε γιατί κάθε φορά μας λέει και από μία πολύ όμορφη "ιστοριούλα" απ' τα παλιά, η αλήθεια είναι πως όλοι οι παππούδες και όλες οι Γιαγιάδες μας γοητεύουν με τα λεγόμενα τους...
Μόλις χτυπήσαμε τη πόρτα την άνοιξε αμέσως λες και περίμενε το Ριζοσπάστη όπως οι Ιουδαίοι το Μωυσή, τέτοια ήταν η λαχτάρα του μπάρμπα Γιάννη.
Ο ευγενέστατος μπάρμπα Γιάννης μας πρότεινε να καθίσουμε και να μας κεράσει η ηλικιωμένη αδελφή του ένα καφέ. Ευγενικά αρνηθήκαμε, όχι πως δεν τον θέλαμε αφού κουτουλούσαμε απ' τη νύστα στα παρακείμενα ντουβάρια, αλλά ξέραμε πως δε θα μας άφηνε να φύγουμε χωρίς ιστορία καφέ και κουλουράκια.
Ανάμεσα στα πολλά που είπαμε για το κόμμα, τη θετική πορεία του απ' το 1991 και μετά, μας μίλησε για το πόνο του για τη διάλυση της ΕΣΣΔ, τις επιθέσεις που δέχονται έκτοτε οι λαοί γενικά είχε μια καταγεγραμμένη μελαγχολία. Ακόμα και η "χρηματοπιστωτική κρίση"κατ' αυτόν οφείλεται στην έλλειψη της ΕΣΣΔ.
Μας είπε ότι όσο υπήρχε η ΕΣΣΔ, ο καπιταλισμός δεν εκδήλωνε ολόκληρη τη φύση του και λειτουργούσε αυτοκτονικά στη παραπέρα αναγκαιότητα του για κερδοφορία γιατί έδινε παροχές για να μη πάει το "σιδηρούν παραπέτασμα παραπέρα", δηλαδή δυτικότερα και όσο υπήρχε αυτή ευνοούνταν όλοι οι εργαζόμενοι σε όλο το κόσμο. Κατά τον ίδιο δεν είναι σωστό ότι η κρίσεις και η εξαθλίωση στο ΚΜΚ θα μας οδηγήσουν στο σοσιαλισμό και υπάρχουν τα παραδείγματα στην ιστορία, "αυτά τα περί ώριμου φρούτου, όταν οξυνθούν οι κρίσεις και αναπτυχθεί η φτώχεια δε τα λέμε εμείς, τα λένε οι οπορτουνιστές δεξιοί και αριστεροί, εξάλλου ο Μαρξ έλεγε ότι οι εξαθλιωμένοι είναι ευκολότερα εξαγοράσιμοι" (μας είπε).
Να μη ξεχάσουμε εδώ πέρα πως επέδειξε ιδιαίτερο μένος στο Συνασπισμό και στο νέο "προκατασκευασμένο ανάχωμα" των οπορτουνιστών το ΣΥΡΙΖΑ για τον επικίνδυνο και αποπροσανατολιστικό του ρόλο, αλλά και τη ζημιά που κάνει στην επαναστατική σκέψη απ' την εποχή του ΚΚΕ(εσωτερικού).
Τώρα στο δια ταύτα, γιατί εδώ είναι όλο το ρεζουμέ. Μας έβγαλε από ένα συρτάρι μια κασετίνα αμερικάνικων τσιγάρων γεμάτη από δεκάδες φωτογραφίες απ' την εποχή που ήταν φαντάρος.
Ο μπάρμπα Γιάννης είναι σήμερα 83 ετών, ήταν στην Εθνική Αλληλεγγύη και στην ΕΠΟΝ στα 18 του χρόνια το 1943, χωρίς να ήταν μέλος του ΚΚΕ(πάντα ήταν οπαδός).
Ο μπάρμπα Γιάννης δύο φορές γλύτωσε το εκτελεστικό απόσπασμα κάνοντας την κοπάνα απ' τα καμιόνια τρέχοντας μαζί με άλλους ΕΠΟΝΙΤΕΣ της εποχής στα στενά σοκάκια της Εβραϊκής και του Τοπανά στα Χανιά. Επίσης δύο φορές τη κοπάνησε απ' τα κάτεργα της Γεωργιούπολης όπου οι Γερμανοί έφτιαζαν παράκτια πυροβολεία και αποθήκες οπλισμού για την άμυνα της δυτικής Κρήτης απ' τους "συμμάχους".
Φυσικά οι φωτογραφίες δεν ήταν από εκείνη τη περίοδο, αλλά λίγο αργότερα απ' το 1949-1952, δηλαδή τη περίοδο του τέλους του εμφυλίου πολέμου και μετά απ' αυτόν.
"Συντροφάκι (μας είπε, τώρα το υποκοριστικό δε κολλούσε πουθενά, αλλά δε θέλαμε να το στεναχωρήσουμε), ξέρεις πόσους δικούς μας πήραν στον Εθνικό Στρατό και ειδικά απ' τα νησιά βάζοντας μας να φυλάμε τα σύνορα απ' τους συμμορίτες όπως αποκαλούσαν τους συντρόφους μας ";
Ξέραμε πως ήταν έτσι αλλά δε θέλαμε να το διακόψουμε. "Εκτός του ότι ένας εμφύλιος είναι ένα δράμα, έχει και τέτοια χαρακτηριστικά. Σε ντύνουν με τις σιχαμερές βρετανικές στολές και σε βάζουν να φυλάς τα σύνορα απ' συντρόφους σου που πάλεψαν ενάντια στο κατακτητή. Το χειρότερο απ' όλα όμως ήταν ότι τα φιλούσαμε για τους πρώην συνεργάτες των Γερμανών, που έγιναν αργότερα των Άγγλων και Αμερικανών";
Εντάξει ήταν δύσκολες συνθήκες και κατευθυνόμενες από τους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, είπαμε εμείς.
"Ξέρεις τι είναι (συνέχισε) να έχεις για διοικητή ένα πρώην ταγματασφαλίτη, συνεργάτη των Γερμανών και κουκουλοφόρο; Ξέρεις τι σημαίνει οι περισσότεροι κληρωτοί στον Εθνικό Στρατό να είναι δικοί σου και να κάνεις περίπολο στη Φλώρινα για να τους βρεις. Ξέρεις τι είναι να σου λένε για "εαμοβούλγαρους ληστοσυμμορίτες" όπως έλεγαν τους δικούς μας, ποιοι οι πρώην συνεργάτες των Γερμανών, Ιταλών και Βουλγάρων κατακτητών για να γεμίσουν τα Μακρονησία από συντρόφους";
Το ποιο ωραίο που μας είπε ήταν για μερικές προβοκάτσιες που είχαν σχεδιάσει και στήσει αξιωματικοί του Εθνικού στρατού σε κάποια χωριά της Φλώρινας με αντάλλαγμα σε αυτούς που θα τις εκτελούσαν μερικές κονσέρβες, τρόφιμα, κάπες, κουβέρτες του βρετανικού στρατού και χρυσές λίρες σε κάποιους εξαθλιωμένους βοσκούς.
"Το σχέδιο το μάθαμε από ένα δικό μας έφεδρο ανθυπολοχαγό του Α1, σε ένα απ' τα εποχούμενα περίπολα(μας είπε). Το σχέδιο λοιπόν έλεγε να γίνουν προβοκατόρικες νυχτερινές επιθέσεις με σκοπό κάποιες δολιοφθορές σε διάφορα χωριά, να μπουν σε σπίτια και να λεηλατήσουν και όποιοι ξυπνήσουν και αντιδράσουν να τους τραυματίσουν η και να τους σκοτώσουν αν χρειαστεί, αλλά να φανεί ότι το έκαναν περιφερόμενοι και κυνηγημένοι κομμουνιστές, για αυτό διάλεξαν εξαθλιωμένους (δηλαδή πρόθυμους) βοσκούς αξύριστους με γενειάδες και ντυμένους αναλόγως".
Φυσικά η κουβέντα κράτησε πολύ ώρα ακόμα, μέχρι που φύγαμε. Αυτό που κρατήσαμε ήταν η ιστορία που φυσικά δεν βγήκε απ' το κεφάλι του μπάρμπα Γιάννη, αλλά απ' το Α1 που σχεδίαζε τέτοιου είδους προβοκάτσιες και είχε ως γραφέα έναν έφεδρο ανθυπολοχαγό φίλα προσκείμενο "στο παραπέτασμα".
Προφανώς δεν το είχαν καταλάβει και προφανώς θα υπήρχαν και άλλοι μιας και στη περίοδο του πρώτου αντάρτικου (1941-1944) το ΕΑΜ είχε μαζί του πάνω απ' το 80% του λαού μας.
Στη πραγματικότητα υπάρχουν πολλές αντίστοιχες μαρτυρίες από μια γενιά που φεύγει και σε αυτήν δε περνούν οι κάθε λογής διαστρεβλώσεις της ιστορίας έχοντας στόχο τις συνειδήσεις των νεώτερων γενιών.
Σήμερα που αυτές οι γενιές φεύγουν και η ιστορία ξαναγράφεται από αρουραίους, είναι χρέος μας να αναδείξουμε τις μαρτυρίες αυτής της γενιάς, μαρτυρίες που αποδείχνουν - αναδείχνουν τις κάθε λογής προβοκάτσιες που έχουν φορτώσει στο κόμμα μας ως εγκλήματα, αυτοί που τις εμπνεύστηκαν, σχεδίασαν, εκτέλεσαν. Αυτοί που διέδωσαν τεράστια ψέμματα ότι τάχατες όλα τα έκαναν οι κομμουνιστές για να δημιουργήσουν αντικομμουνιστικό πεδίο προς το μέλλον.
Να είναι σίγουροι όλοι αυτοί οι Αρουραίοι ότι ο λαός μας γνωρίζει και θα βάλουμε την παραϊστορία τους εκεί που της αξίζει στα σκουπίδια δηλαδή...

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή