Αφερέγγυος ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Εγκλωβισμένος στις αντιφάσεις που αναπαράγει η οπορτουνιστική του φύση βρίσκεται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και στο θέμα της Ευρωσυνθήκης. Απ' τη μια είναι αναγκασμένος μπρος στο προφανές και πρωτοφανές σε αντιλαϊκότητα και αντιδραστικότητα περιεχόμενό της να δηλώνει πως την απορρίπτει. Η άρνησή του αναιρείται απ' το «ναι» στην ΕΕ, την υπεράσπισή της. Γι' αυτό και στήριξε στο Ευρωκοινοβούλιο τις βασικές κατευθύνσεις της Ευρωσυνθήκης (το σχετικό ψήφισμά του, στις 11/7/2007, ψηφίστηκε από όλα τα ευρωπαϊκά αστικά κόμματα και έλαβε και δέκα ψήφους από την Ομάδα της Αριστεράς GUE, ανάμεσά τους και αυτήν του ΣΥΝ).
Κατά την ψηφοφορία στη Βουλή στις 11/6 για την Ευρωσυνθήκη 4 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προτίμησαν την αποχή... Ενας εξ αυτών δήλωσε δύο μέρες μετά («Αυγή» 13/6): «Θεωρούσα ότι είναι κακό να ψηφίσω "όχι" και απαράδεκτο να ψηφίσω "ναι", οπότε απείχα. Αν μπορούσα να ψηφίσω επιμέρους θα ψήφιζα "όχι" κατά 70% και "ναι" κατά 20-25%»! Πέραν της αναγνώρισης θετικών πλευρών, ανύπαρκτων στην πραγματικότητα, πόσο «αριστερή» θέση είναι η μη καταψήφιση μιας Συνθήκης που έστω κατά τους υπολογισμούς του σε ποσοστό 70% θα έπρεπε να απορριφθεί;
Μετά το ηχηρό χαστούκι του ιρλανδικού λαού στην Ευρωσυνθήκη ο Συνασπισμός ανασκουμπώθηκε και έπιασε δουλειά για να εξασφαλίσει στο μέτρο των δυνάμεών του πως δε θα καρπίσει στις λαϊκές συνειδήσεις ο σπόρος αμφισβήτησης της ΕΕ. Δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας: «Δείχνει (σ.σ. το αποτέλεσμα) ότι το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης ή θα είναι δημοκρατικό και κοινωνικό ή δε θα υπάρχει». Υπεραμυνόμενος την ανάγκη ύπαρξης του ιμπεριαλιστικού ευρωενωσιακού κέντρου, ο πρόεδρος του ΣΥΝ πρόσφερε τις υπηρεσίες του σε όσους εργάζονται να μην αναπτυχθεί ένα κίνημα που θα το αμφισβητεί, στο οποίο μπορεί να δώσει ώθηση το ιρλανδικό «όχι». Το βράδυ της περασμένης Τρίτης στη Βουλή ο Φ. Κουβέλης δήλωνε: «Να φύγει η Ελλάδα από την ΕΕ; Να πάει πού; Οταν τα μεγάλα ολοκληρώματα είναι εκείνα που διαμορφώνουν δυνατότητες για δημοκρατικούς αγώνες προς προοδευτικές κατευθύνσεις»! Τα κεφάλια μέσα δηλαδή. Εξόχως «αριστερή» θέση, πασπαλισμένη με τόνους αυταπατών πως η ΕΕ μπορεί να στραφεί σε προοδευτική κατεύθυνση!
Αποκαλυπτική όμως ήταν και η δήλωση του επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνου, πως «η Ιρλανδία σήμερα έχει την καλύτερη δυνατότητα διαπραγμάτευσης». Αυτό έκανε ο ιρλανδικός λαός κατά τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξουσιοδότησε την κυβέρνησή του να διαπραγματευτεί... «Αποστείρωση», διαστρέβλωση, «απονεύρωση» του ιρλανδικού «όχι». Απ' το φόβο απόρριψης της ΕΕ που πηγάζει απ' την προειδοποίηση την οποία απηύθυνε στην κυβέρνηση: «Αυτές είναι οι αντιλαϊκές πολιτικές που βλέπει ο λαός και φοβάται και φεύγει». Κάντε κάτι λοιπόν να τον μαντρώνετε στη λυκοσυμμαχία!
Η ψηφίδα που έλειπε για να ολοκληρωθεί το ψηφιδωτό της «αγίας οικογενείας» της ΕΕ, που φιλοτεχνεί ο ΣΥΝ, τοποθετήθηκε από την Μ. Φραγκάκη, υπεύθυνη του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Συνασπισμού. Ισχυρίστηκε πως το ηχηρό «όχι» του ιρλανδικού λαού στην Ευρωσυνθήκη «απορρίπτει τα όποια μέτρα εκδημοκρατισμού της Ενωσης που παραχωρεί η Συνθήκη, ως ανεπαρκή σε σχέση με τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων πολιτών». Θετική αλλά ανεπαρκής η Ευρωσυνθήκη!
Μετά απ' όλα αυτά δεν ξέρουμε πόσοι ακόμα αναρωτιούνται αν ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι πράγματι κατά της Ευρωσυνθήκης.
Βάσω ΝΙΕΡΡΗ