the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών

istoschBOOKSTORE «Το Κορίτσι που καθρεφτιζόταν στο νερό»: της Αιμιλίας Πλατή (Νέα Κυκλοφορία)
Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Συμφώνησαν σε 65ωρο και απλήρωτες εφημερίες.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Συμφώνησαν σε 65ωρο και απλήρωτες εφημερίες


Οι εκπρόσωποι του ευρωενωσιακού κεφαλαίου αποφάσισαν την υιοθέτηση της ρήτρας «opt - out» και την επέκταση της απλήρωτης εργασίας. Υπόλογοι η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της κοινοτικής νομοθεσίας
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις του ταξικού κινήματος για ένταση της εκμετάλλευσης μέσα από την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας
Σε πολιτική συμφωνία για εργάσιμη μέρα 13 ωρών και εργάσιμη βδομάδα 65 και πλέον ωρών, καθώς και για σπάσιμο της εφημερίας σε «ενεργό» και «ανενεργό» περίοδο, με τη δεύτερη να υπολογίζεται ως «μη εργάσιμος» και άρα απλήρωτος χρόνος εργασίας, κατέληξαν οι υπουργοί Απασχόλησης της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της Συνόδου στο Λουξεμβούργο, που ολοκληρώθηκε χτες.
Από τα βασικά αντικείμενα της Συνόδου ήταν η ολοκλήρωση της συζήτησης για την οδηγία σχετικά με την οργάνωση του χρόνου εργασίας και τις εκκρεμότητες που παρέμεναν αναφορικά με δύο κεντρικά ζητήματα:
* Πρώτο, την υιοθέτηση της ρήτρας «opt - out», της εξαίρεσης, δηλαδή, με ατομικές Συμβάσεις από το μέγιστο, μέσο όριο της εργάσιμης βδομάδας (48 ώρες). Ως συνέπεια, ο εργοδότης μπορεί να επιβάλλει μέχρι και 13 ώρες δουλειάς στον εργαζόμενο.
* Δεύτερο, το «σπάσιμο» της εφημερίας με τρόπο τέτοιο, ώστε να μην πληρώνεται το τμήμα εκείνο κατά το οποίο ο εργαζόμενος παραμένει σε επιφυλακή (στο χώρο της επιχείρησης ή έξω από αυτόν), αλλά δεν παρέχει άμεσα τις υπηρεσίες του.
Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις πάνω σ' ένα κείμενο με συμβιβαστικές προτάσεις, που κατέθεσε η σλοβενική προεδρία και το οποίο παρουσίασε ο χτεσινός «Ριζοσπάστης», οι υπουργοί Απασχόλησης της ΕΕ κατέληξαν το ξημέρωμα της Τρίτης σε πολιτική συμφωνία. Επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στην πλήρη αποδιοργάνωση του χρόνου εργασίας, στην κατάργηση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, στην κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το βάθεμα της εκμετάλλευσης.
Με λίγα λόγια, επαναδιατύπωσαν τη στρατηγική τους στόχευση να διαμορφώσουν ένα τέτοιο νομικό οπλοστάσιο, που θα επιτρέπει την εργασία ήλιο με ήλιο, στο όνομα της αύξησης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Από αυτό το στρατηγικό στόχο δεν εξαιρείται η ελληνική κυβέρνηση, παρά την προσπάθειά της από προχτές να εμφανιστεί ότι διαφοροποιείται δήθεν από τις αποφάσεις της Συνόδου.
Τι συμφώνησαν οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της σλοβενικής προεδρίας, οι υπουργοί Απασχόλησης συμφώνησαν τα παρακάτω:
* Ο χρόνος της εφημερίας σπάει σε «ενεργό» και «ανενεργό» περίοδο. Η «ενεργός» περίοδος, δηλαδή ο χρόνος κατά τον οποίο ο εργαζόμενος θα προσφέρει τις υπηρεσίες του, θα λογαριάζεται ως εργάσιμος χρόνος. Αντίθετα, η «ανενεργός» περίοδος της εφημερίας, ο χρόνος δηλαδή κατά τον οποίο ο εργαζόμενος θα παραμένει σε επιφυλακή για να προσφέρει τις υπηρεσίες του, θα θεωρείται χρόνος ξεκούρασης και άρα δε θα πληρώνεται, εκτός από την περίπτωση που η εθνική νομοθεσία ή οι «κοινωνικοί εταίροι» αποφασίσουν διαφορετικά.
Είναι φανερό ότι, με δεδομένους τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα, η τελευταία προϋπόθεση κάθε άλλο παρά διασφαλίζει τους εργαζόμενους από την εργοδοτική επιθετικότητα. Η εφαρμογή του παραπάνω μέτρου θα έχει άμεσες και οδυνηρές συνέπειες στο χρόνο εργασίας και στους μισθούς των γιατρών. Με δεδομένο όμως ότι η «εφημερία» ήδη επεκτείνεται και σε πολλούς άλλους χώρους δουλειάς - πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ, κ.α. - η προωθούμενη ρύθμιση αφορά όλους τους εργαζόμενους.
* Ο μέγιστος μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας παραμένει τυπικά και μόνο στις 48 ώρες, αφού πλέον, με την υιοθέτηση της ρήτρας «opt - out» οι εργοδότες με ατομικές διαπραγματεύσεις θα μπορούν ανεξέλεγκτα να διαμορφώνουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων.
Η αναφορά στο 48ωρο μόνο σαν πρόκληση μπορεί να ακουστεί στα αυτιά των εργαζομένων, αφού και αυτό το όριο προκύπτει από τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και όχι από την άθροιση σταθερών ημερήσιων ωραρίων (8ωρα σε εξαήμερη εργασία). Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας εργοδότης που αξιοποιεί τους νόμους της διευθέτησης μπορεί να εμφανίζεται απόλυτα «συμμορφωμένος» με το 48ωρο, αλλά στην πραγματικότητα να διευθετεί το χρόνο εργασίας με τέτοιο τρόπο ώστε στη διάρκεια του έτους να έχει υποχρεώσει τον εργαζόμενο σε δουλειά μέχρι και 13 ωρών τη μέρα.
* Με βάση την απόφαση, στην περίπτωση εφαρμογής της ρήτρας «opt - out», το ανώτερο όριο της μέσης εβδομαδιαίας εργασίας καθορίζεται τυπικά στις 60 ώρες (υπολογίζονται σε τρίμηνη βάση), εκτός αν οι «κοινωνικοί εταίροι» αποφασίσουν διαφορετικά. Αντίστοιχα, για τις περιπτώσεις όπου γίνεται ταυτόχρονη εφαρμογή της ρήτρας «opt - out» και ο ανενεργός χρόνος της εφημερίας λογίζεται ως εργάσιμος χρόνος, τότε το ανώτατο όριο της μέσης εβδομαδιαίας εργασίας ανεβαίνει στις 65 ώρες. Τα παραπάνω όρια ισχύουν για κάθε εργαζόμενο που απασχολείται στον ίδιο εργοδότη για διάστημα μεγαλύτερο των 10 μηνών.
Είναι φανερό ότι αυτό το οποίο καθιερώνεται είναι το 65ωρο, αφού με τη ρήτρα «opt - out» η μόνη «δέσμευση» που έχει ο εργοδότης είναι να μεσολαβεί ένα 11ωρο ανάπαυσης ανάμεσα σε δυο εργάσιμες περιόδους. Δηλαδή, μπορεί πλέον να απασχολεί τον εργαζόμενο μέχρι και 13 ώρες τη μέρα. Γεγονός που οδηγεί σε εργάσιμη βδομάδα 65 ωρών για πενθήμερη εργασία, ακόμα και 78 ωρών για εξαήμερη εργασία!
* Η εφαρμογή της ρήτρας «opt - out» προϋποθέτει ακόμα την τήρηση ορισμένων δευτερευόντων και ανούσιων όρων, όπως, για παράδειγμα, η ατομική σύμβαση να υπογράφεται μετά τον πρώτο μήνα της απασχόλησης ενός εργαζόμενου, να κρατάνε οι εργοδότες αρχείο εργάσιμων ωρών για τους απασχολούμενους με τη ρήτρα, κ.ά.
Ελιγμοί χωρίς αντίκρισμα
Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε και χτες να εμφανίσει σαν επιτυχία τη φραστική κατοχύρωση του 60ωρου αντί του 65ωρου! Ενώ προχτές η υπουργός Απασχόλησης επιχείρησε να θολώσει τα νερά, δηλώνοντας ότι «δε συζητούμε, και πιθανότατα θα προχωρήσουμε σε αποχή από τη διαδικασία υιοθέτησης, ούτε αύξηση των ωρών εργασίας, ούτε μείωση του καθεστώτος προστασίας των εργαζομένων με βραχυχρόνιες συμβάσεις».
Πρόκειται για λεονταρισμούς χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρισμα. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου είναι υπόλογοι απέναντι στους εργαζόμενους γιατί συνέβαλαν στη διαμόρφωση όλης της αντιδραστικής κοινοτικής νομοθεσίας για την οργάνωση του χρόνου εργασίας, που ξεκίνησε με την οδηγία 93/104/ΕΚ, για να ακολουθήσει η 2003/88/ΕΚ, η οποία τροποποιείται με τη χτεσινή απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ.
Πριμοδότηση της μερικής απασχόλησης
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Συμφώνησαν σε 65ωρο και απλήρωτες εφημερίες.
Το Συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης ολοκλήρωσε το αντιδραστικό του έργο καταλήγοντας σε μια ακόμα κατάπτυστη απόφαση, αυτή τη φορά σε βάρος των εργαζομένων με καθεστώς μερικής απασχόλησης, που διακινούνται μέσω των σύγχρονων δουλεμπορικών γραφείων. Αβαντάροντας τις ελαστικές μορφές εργασίας, το Συμβούλιο αποφάσισε μεν να υπάρχει ίση μεταχείριση ανάμεσα στους μερικώς και πλήρως απασχολούμενους σε ό,τι αφορά στην αμοιβή, στην άδεια μητρότητας και συνολικά στην άδεια, άφησε όμως ανοιχτό το παράθυρο για παρεκκλίσεις προς όφελος των εργοδοτών, που θα μπορούν να πετυχαίνουν εξαιρέσεις από τον παραπάνω «κανόνα» μέσα από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τη συμφωνία των «κοινωνικών εταίρων».
Ετσι, πέρα από την απροκάλυπτη πριμοδότηση της μερικής απασχόλησης, οι εκπρόσωποι του ευρωενωσιακού κεφαλαίου δεν έχασαν την ευκαιρία να διατυπώσουν για μια ακόμη φορά την εμπιστοσύνη τους στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και στα αποτελέσματα του «κοινωνικού διαλόγου».
ΑΠΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ 11/06/2008

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή