the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών

istoschBOOKSTORE «Το Κορίτσι που καθρεφτιζόταν στο νερό»: της Αιμιλίας Πλατή (Νέα Κυκλοφορία)
Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.

Παρασκευή 23 Μαΐου 2008

Συνασπισμός η όπως πρέπει να λέγεται "Συνωστισμός" και ΣΥΡΙΖΑ(out), Μ' άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε...





Συνασπισμός η όπως πρέπει να λέγεται "Συνωστισμός" και ΣΥΡΙΖΑ(out), Μ' άλλα λόγια αγαπιόμαστε.
Γνωρίζουμε πολύ καλά το πώς η κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της, μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια, θα προσπαθήσουν να προβάλουν τις κινητοποιήσεις αυτές ως "ακραίες", "μειοψηφικές" ή ακόμα και "προβοκατόρικες"». Τάδε έφη η Νεολαία ΣΥΝ, αναφερόμενη σε κατάληψη που έκαναν συνδικαλιστές της χτες στο πανεπιστήμιο Αθήνας. Μάλιστα, η ανακοίνωσή της είχε τον βαρύγδουπο τίτλο: «Ακόμα πιο δυναμικά, ακόμα πιο συγκρουσιακά»!

Ωστόσο, η ανακοίνωση της Νεολαίας του ΣΥΝ έχει προφανώς αποδέκτη τον ίδιο τον ΣΥΝ, που με την προχτεσινή απόφαση της ΠΓ καλεί σε «προφύλαξη», από «στημένες επικοινωνιακές παγίδες και από ακραίες, άστοχες και αδιέξοδες πρακτικές που στη συνέχεια διογκώνει και αξιοποιεί η κυβέρνηση για να δυσφημίσει το φοιτητικό κίνημα»! Ο δε Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, σε χτεσινή συνέντευξη τόνισε: «Αποδοκιμάζουμε πρακτικές βίας και τυχοδιωκτισμούς». Προφανώς και αυτουνού η δήλωση έχει αποδέκτη τη Νεολαία ΣΥΝ, που έβαλε πλάτη σε αποφάσεις του τύπου ...πάμε να σπάσουμε τις κάλπες στα ΤΕΙ!

Δεν πρόκειται για «κόντρα» κόμματος - νεολαίας, αλλά απλά για την τακτική των οπορτουνιστών, που, ψαρεύοντας στα θολά νερά ως γνήσιοι οπορτουνιστές, προσπαθούν να δείξουν ότι «τα έχουν καλά» με εκείνους που αγωνίζονται όταν την ίδια στιγμή είναι με εκείνους που εφαρμόζουν το νόμο - πλαίσιο.

Κάποιοι λίγοι, πολύ λιγότεροι από «1.000» πανεπιστημιακοί, επιμένουν να αποπροσανατολίζουν με το θέμα των πρυτανικών εκλογών, είπε ο Γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΝ, Δ. Τζανακόπουλος στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του κόμματός του. Η αναφορά του αυτή είχε στόχο προφανώς τις δημόσιες τοποθετήσεις του ομίλου «ΑΡΣΗ» (πρόεδρός του είναι ο Μ. Παπαγιαννάκης) και της παράταξης του ομίλου στους πανεπιστημιακούς, της ΑΡΜΕ.

Τι είπε όμως στην ουσία η ΑΡΣΗ; Οτι πρέπει οι εκλογές να γίνουν, για να λειτουργήσουν με ηρεμία τα ιδρύματα. Κάτι ανάλογο με την τοποθέτηση του Αρ. Μπαλτά στη χθεσινή συνέντευξη του ΣΥΝ ότι ενώ τα ιδρύματα τελούσαν εν ηρεμία και αναπλήρωναν το χρόνο που χάθηκε από τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων... η κυβέρνηση εξαπέλυσε νέα επίθεση στην ανώτατη εκπαίδευση...

ΣΥΝ: Και μαζί και χωρίς με την ΑΡΣΗ

Για την ΑΡΣΗ, επίσης ρωτήθηκε στη συνέχεια και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας που είπε: «Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις, τα μηνύματα, τις απόψεις όλων των συλλογικοτήτων, των ομίλων προβληματισμού και όλων των ιδιαίτερα αξιόλογων στελεχών του ΣΥΝ, προβληματιζόμαστε με τις απόψεις αυτές και τις λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπ' όψιν στην εκπόνηση των συλλογικών μας αποφάσεων». Ενώ ο Αρ. Μπαλτάς ένιωσε την ανάγκη (προσπαθώντας «ανεπιτυχώς» να προφυλάξει το κόμμα του από τις αντιδραστικές απόψεις της ΑΡΣΗ) να συμπληρώσει σ' αυτήν την τοποθέτηση ότι ο ΣΥΝ στηρίζει στα πανεπιστήμια τη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ κι όχι την παράταξη της ΑΡΣΗ, την ΑΡΜΕ (στην οποία όμως, όπως παραδέχτηκε, συμμετέχουν και στελέχη του ΣΥΝ). Οπορτουνισμέ το μεγαλείο σου! Σ' όλα μέσα θες να 'σαι για να αμολάς μελάνι και να θολώνεις τα νερά της σύμπραξής σου με το σύστημα.

Περί ΣΥΝ και συγγραμμάτων

Επεκτείνονται σε όλα σχεδόν τα ιδρύματα της χώρας οι απειλές του υπουργείου Παιδείας ότι δε θα χρηματοδοτήσει τα συγγράμματα των φοιτητών, αν αυτά δε διανεμηθούν με το νέο σύστημα που προβλέπει ο νόμος - πλαίσιο. Η ουσία του προβλήματος για τα συγγράμματα που δημιουργεί ο νόμος - πλαίσιο είναι ότι ανοίγει ο δρόμος για δραστική μείωση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων.

Για την ουσία του περιορισμού στη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων που επιχειρείται να επιβληθεί, δε βρήκαν να πουν κάτι τα στελέχη του ΣΥΝ στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου τους. Μόνο ο Αρ. Μπαλτάς (πανεπιστημιακός - μέλος της ΚΠΕ του κόμματος) ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση αντί να καταργήσει το «ένα σύγγραμμα» ανά μάθημα, έφερε ένα σύστημα διανομής που δημιουργεί ...«γραφειοκρατία». Το στέλεχος του ΣΥΝ μοιάζει να υπερασπίζεται το λογική του πολλαπλού συγγράμματος, δηλαδή το να επιλέγουν οι φοιτητές τα βιβλία από τα οποία θα διαβάσουν, μέτρο που οδηγεί στην πλήρη εξατομίκευση των σπουδών...

Ταυτιζόμενος όμως με το νόμο - πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ, στις τροπολογίες που κατέθεσε στη Βουλή, για «ένα σύγγραμμα κι ένα βοήθημα» ανά μάθημα κάνει λόγο. Τα υπόλοιπα βιβλία που χρειάζονται οι φοιτητές για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ας τα αγοράζουν, ας τα ψάχνουν στις βιβλιοθήκες ή ας τα διαβάζουν στο διαδίκτυο (όπως προτείνει και το ΠΑΣΟΚ)...

Σπορά αυταπατών

Το πρόβλημα του λαού και του τόπου προκαλείται από όλες κι όλες τριάντα οικογένειες και πολυεθνικές που κάνουν κουμάντο, κι από μια κυβέρνηση που επιλέγει να τα έχει καλά μαζί τους. Αυτό ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξή του προχτές το βράδυ στην εκπομπή «Προσκήνιο» της ΝΕΤ. Το ζήτημα βέβαια της εξουσίας της αστικής τάξης, οικονομικής και πολιτικής, είναι απείρως πιο σύνθετο και πολύπλοκο. Η τοποθέτησή του σε ένα τέτοιο απλοϊκό επίπεδο από την ηγεσία του ΣΥΝ δε γίνεται από άγνοια, αλλά από σκοπιμότητα:

Αν ο λαός πειστεί ότι το πρόβλημα αφορά στην ύπαρξη 30 οικογενειών και σε μια φιλικά προσκείμενη σ' αυτές κυβέρνηση, τότε εύκολα θα πειστεί ότι μια άλλη κυβέρνηση, με «πυρήνα τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς», μπορεί και θα κάνει μια άλλη, ανύπαρκτη ιστορικά επιλογή, δηλαδή να βάλει περιορισμούς στην κερδοφορία. Αν είναι δυνατό. Εκτός και αν καταργήσει τις 30 οικογένειες μόνο (ουτοπικό), γιατί την αστική τάξη την αφήνει στο απυρόβλητο.

Αν ο λαός πειστεί ότι «οι νεοφιλελεύθερες συνταγές έχουν αποτύχει σε όλο τον κόσμο» και μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ «επιμένει» σ' αυτές, όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, τότε εύκολα θα πειστεί πως με μια άλλη κυβέρνηση θα πάψουν κι εδώ, όπως και σε όλο τον κόσμο κατά τον πρόεδρο του ΣΥΝ, να εφαρμόζονται.

Αν ο λαός πειστεί ότι «ριζικές αλλαγές» σημαίνει «ανάκτηση του δημοσίου ελέγχου» σε επιχειρήσεις όπως ο ΟΤΕ ή «αναδιανομή του πλούτου» κι αυτές μπορεί να τις επιφέρει μια άλλη κυβέρνηση, τότε πιο εύκολα θα εμπιστευτεί για μια τέτοια αποστολή μια κυβέρνηση με «πυρήνα τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς».

Αλλά... αν ο λαός μασήσει το κουτόχορτο που του προσφέρει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ «μαύρο φίδι που τον έφαγε».

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή