the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών

istoschBOOKSTORE «Το Κορίτσι που καθρεφτιζόταν στο νερό»: της Αιμιλίας Πλατή (Νέα Κυκλοφορία)
Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.

Παρασκευή 23 Μαΐου 2008

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ "Φάτε μολυσμένο ηλιέλαιο με δική σας ευθύνη!"



Τις ...επόμενες βδομάδες θα εξεταστεί η επικινδυνότητα των ορυκτελαίων. Πλαφόν στις τιμές των ελαίων ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης


Φάτε προϊόντα με μολυσμένο ηλιέλαιο, αλλά εμείς δεν εγγυόμαστε τίποτα. Τα όρια επικινδυνότητας θα τα δούμε στην πορεία. Αυτά διαμήνυσε, σε ελεύθερη μετάφραση, η επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για θέματα Δημόσιας Υγείας, όταν ρωτήθηκε κατά πόσο είναι ασφαλή τρόφιμα που περιέχουν κάτω από 10% μολυσμένο ηλιέλαιο. Οπως είπε, στην ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν υπάρχουν νόμιμα όρια και «αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί τις επόμενες εβδομάδες»! Στο μεταξύ, χτες, ένα μήνα μετά την αποκάλυψη του μολυσμένου ηλιέλαιου στην ΕΕ, εκδόθηκε από τις Βρυξέλλες η απόφαση σχετικά με τη διακίνηση ηλιέλαιου από την Ουκρανία. Ούτε εμπάργκο, ούτε έλεγχοι. Η ασφάλεια του προϊόντος που θα εισάγεται από την Ουκρανία θα πιστοποιείται από πιστοποιητικά που θα εκδίδει η ίδια, αφού καταρτίσει σχετικό σύστημα ελέγχου μετά από διαπραγματεύσεις με την ΕΕ! Στην πραγματικότητα, δηλαδή, για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η ΕΕ, στο πλαίσιο της πολιτικής στήριξης και εξυπηρέτησης των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να πάρει μέτρα αποτελεσματικής προστασίας των καταναλωτών, παραδίδοντας τη δημόσια υγεία στον ...αυτοέλεγχο των επιχειρηματικών ομίλων.

Στο μεταξύ, από την πλευρά της η κυβέρνηση της ΝΔ δήλωσε χτες διά του εκπροσώπου της ότι είναι αποφασισμένη και στο συγκεκριμένο θέμα να ακολουθήσει πιστά τις εντολές της ΕΕ. «Συντονίζεται και θα ακολουθήσει, όταν διαμορφωθεί και η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, όλες τις οδηγίες, όλες τις υποδείξεις, όλες τις κοινές δράσεις που θα αποφασιστούν», είπε χτες ο Ευ. Αντώναρος. Στο πλαίσιο της συστηματικής προσπάθειας της κυβέρνησης να αποποιηθεί τις τεράστιες ευθύνες που έχει για το νέο διατροφικό σκάνδαλο, ο εκπρόσωπός της επανέλαβε χτες ότι «οι έλεγχοι είναι κάτι το οποίο αποφασίζεται από τους επιστήμονες. Οταν οι επιστήμονες κρίνουν ότι πρέπει να γίνει αυτός ο άλφα ή ο δείνα έλεγχος αυτό θα γίνει και θα γίνει με απόλυτη αυστηρότητα και με απόλυτη προσήλωση στους κανόνες που πρέπει να ισχύουν». Ακόμη, διατηρώντας τη γραμμή πρόκλησης και παραπλάνησης που έχει επιλέξει γύρω από το θέμα αυτό και ενώ όπως αποδείχτηκε περίτρανα οι καταναλωτές έχουν αφεθεί εκτεθειμένοι απέναντι στα επικίνδυνα κερδοσκοπικά παιχνίδια των πολυεθνικών, ο Ευ. Αντώναρος με τον πλέον προκλητικό τρόπο υποστήριξε ότι «η πολιτεία έχει λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται ώστε να προστατεύεται διαρκώς και αποτελεσματικά η υγεία όλων των καταναλωτών».

Στο μεταξύ, κλιμακώνοντας τον εμπαιγμό και προσπαθώντας να θολώσει τα νερά, το υπουργείο Ανάπτυξης εξέδωσε χτες αγορανομική διάταξη, με την οποία επιβάλλεται πλαφόν στις τιμές όλων των ελαίων που κυκλοφορούν στην αγορά στην τιμή που ίσχυε στις 20 του μήνα, όταν ανακοινώθηκε η ανάκληση όλων των ηλιελαίων, με στόχο - όπως υποστηρίζει - να εμποδίσει κερδοσκοπικές ανατιμήσεις, λόγω της έλλειψης ηλιέλαιου. Λες και δεν είχαν όλο τον καιρό, όλο το προηγούμενο διάστημα οι εταιρείες να επιβάλουν ανατιμήσεις!

Τέλος, χτες ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ότι από την αρχή του χρόνου επισήμως έχουν εισαχθεί στη χώρα 18.000 τόνοι ηλιελαίου απευθείας από την Ουκρανία. Από αυτούς είναι σε θέση να γνωρίζει με βεβαιότητα ότι οι 9.000 ήταν επιμολυσμένοι και έχουν επισήμως δεσμευτεί. Για τις άλλες 9.000 τόνους, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Αντ. Ζαμπέλας υποστήριξε, αυθαίρετα απ' ό,τι φαίνεται, ότι είναι «καθαροί» από ορυκτέλαιο, χωρίς, όμως, να είναι σε θέση δώσει στοιχεία για το πού βρίσκονται!

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή