the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών

istoschBOOKSTORE «Το Κορίτσι που καθρεφτιζόταν στο νερό»: της Αιμιλίας Πλατή (Νέα Κυκλοφορία)
Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

Εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ στη Παναγιά.

Η φετινή 64η εκδήλωση για την επέτειο της μάχης της Παναγιάς,(όπως αποκλήθηκε, η μάχη της 12ης και 14ης Νοεμβρίου 1944 στην εκεί περιοχή, ήταν μια απ' της μεγαλύτερες μάχες που έδωσε πανελλαδικά ο ΕΛΑΣ), πραγματοποιήθηκε χτες την Κυριακή 16 Νοεμβρίου στις 10:30 π. μ. στην Παναγιά Κεραμειών. Την εκδήλωση διοργάνωσαν τα παραρτήματα Χανίων της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
Να σημειώσουμε πως ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος στην εκδήλωση, μιας και η καταρρακτώδης βροχή που απ' τα ξημερώματα έδειξε τα δόντια της σε όλο το νομό Χανίων, εμπόδισε τη φυσιολογική εξέλιξη της εκδήλωσης η οποία περιορίστηκε στις καταθέσεις των στεφάνων και στο προσκλητήριο νεκρών. Πραγματικά ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση όπως τα προηγούμενα χρόνια, μιας και η καταρρακτώδης βροχή(η οποία μισή ώρα μετά τη λήξη της εκδήλωσης σταμάτησε και βγήκε ολόλαμπρος ήλιος), και η ομίχλη είχε περικυκλώσει το ορεινό χωριό των Κεραμειών που απέχει μόλις 21 χιλιόμετρα απ' την πόλη των Χανίων και έχει υψόμετρο 550 μέτρα, καθιστούσε αδύνατη την εκδήλωση που πραγματοποιείται απρόσκοπτα μετά το 1974.


Το περιληπτικό ιστορικό της μάχης.

ο Λευτέρης Ηλιάκης, για τη μάχη γράφει στο βιβλίο του "Η αντίσταση στο νομό Χανίων"

"Στις 12 Νοέμβρη του '44 ο Γερμανός Διοικητής του φρουρίου Κρήτης ξεκίνησε ολομέτωπη επίθεση εναντίον του 14ου συντάγματος του ΕΛΑΣ με σκοπό να το διαλύσει, όπως έλεγε. Καθώς υπολογίζεται στην επιχείρηση πήραν μέρος πάνω από 1.500 Γερμανοί με θωρακισμένα αυτοκίνητα και τανκς, βοηθούμενοι και από μεγάλη δύναμη πυροβολικού. Οι Ελασίτες του 2ου Τάγματος ταμπουρωμένοι σε κατάλληλη θέση, τους προκάλεσαν σοβαρές ζημιές με 5 νεκρούς Γερμανούς και απώλεια αρκετού πολεμικού υλικού. Στους Κάμπους ο ογδοντάχρονος γερο - Ξηράκης ταμπουρωμένος στο σπίτι του αμύνθηκε ηρωικά, σκότωσε 4 Γερμανούς και κατόρθωσε να ξεφύγει από το μπλόκο του εχθρού. Η επόμενη μέρα πέρασε ήσυχη. Η επίθεση η γενική έγινε στις 14 Νοέμβρη το πρωί και αποκρούσθηκε και πάλι νικηφόρα από τους Ελασίτες. Συνολικά οι νεκροί Γερμανοί στρατιώτες και τις δυο μέρες των μαχών ήσαν 300, ενώ από τη μεριά των Ελλήνων οι απώλειες ήσαν 8 Ελασίτες. Επιστρέφοντας από τη μάχη, οι Γερμανοί έλεγαν: "Μας είπαν πως θα συναντήσουμε άτακτους αντάρτες, μα βρεθήκαμε μπροστά σε στρατεύματα καλά οργανωμένα και διοικούμενα".".

Ο σ/φος Αλέκος Παπίλαρης για το χρονικό της μάχης σε ομιλία του στη 58η εκδήλωση της Μάχης το 1998

"Στις 12 Νοέμβρη του '44 - τόνισε - ο Γερμανός διοικητής του φρουρίου Κρήτης ξεκίνησε ολομέτωπη επίθεση εναντίον του 14ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, με σκοπό να το διαλύσει, όπως έλεγε. Καθώς υπολογίζεται, στην επιχείρηση πήραν μέρος πάνω από 1.500 Γερμανοί με θωρακισμένα αυτοκίνητα και τανκς, βοηθούμενοι και από μεγάλη δύναμη πυροβολικού. Οι ΕΛΑΣίτες του 2ου Τάγματος, ταμπουρωμένοι σε κατάλληλη θέση, τους προκάλεσαν σοβαρές ζημιές με 5 νεκρούς Γερμανούς και απώλεια αρκετού πολεμικού υλικού. Στους Κάμπους ο ογδοντάχρονος γερο - Ξηράκης, ταμπουρωμένος στο σπίτι του, αμύνθηκε ηρωικά, σκότωσε 4 Γερμανούς και κατόρθωσε να ξεφύγει από το μπλόκο του εχθρού. Η επόμενη μέρα πέρασε ήσυχη. Η επίθεση η γενική έγινε στις 14 Νοέμβρη το πρωί και αποκρούστηκε και πάλι νικηφόρα από τους ΕΛΑΣίτες. Συνολικά οι νεκροί Γερμανοί στρατιώτες και τις δυο μέρες των μαχών ξεπέρασαν τους 300, ενώ από τη μεριά των Ελλήνων οι απώλειες ήταν 8 ΕΛΑΣίτες.

Επιστρέφοντας από τη μάχη οι Γερμανοί έλεγαν: "Μας είπαν πως θα συναντήσουμε άτακτους αντάρτες, μα βρεθήκαμε μπροστά σε στρατεύματα καλά οργανωμένα και διοικούμενα"".

Radio Collectiva

ΥΓ* Σχετικό άρθρο εδώ.

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή