the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών

istoschBOOKSTORE «Το Κορίτσι που καθρεφτιζόταν στο νερό»: της Αιμιλίας Πλατή (Νέα Κυκλοφορία)
Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

91 ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ, 91 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ

Τι κι αν έχουν περάσει 91 χρόνια απ’ τη μεγάλη Οκτωβριανή σοσιαλιστική επανάσταση, οι μνήμες μένουν άσβεστες στους λαούς ολόκληρης της υφηλίου. Το μήνυμα της είναι πιο ζωντανό από ποτέ άλλοτε. Μπορεί ορισμένοι καλοθελητές-απολογητές του ιμπεριαλισμού να λένε πως αυτή σκόνταψε στο κενό όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι! Τι κι αν πέρασαν δέκα επτά χρόνια μετά την πραξικοπηματική ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος; Όσα χρόνια και αν πέρασαν, όσος ορυμαγδός λάσπης και συκοφαντικής προπαγάνδας και να ρίχτηκε, όσο μεγάλα ψέματα και αν ακολούθησαν, όσες διαστρεβλώσεις των γεγονότων κι αν έγιναν, όσοι τόνοι λάσπης και να ρίχτηκαν, η πλειοψηφία των Ρώσων πολιτών σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, θεωρεί ότι η μπολσεβίκικη Οχτωβριανή Επανάσταση ήταν & δίκαιη & σωστή και τους Λένιν, Στάλιν τις δύο πιο μεγάλες προσωπικότητες του.

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση όχι μόνο επιβεβαιώνει πως οι λαοί και μνήμη έχουν και κατανοούν τι είχαν και τι έχασαν με πραξικοπηματικό τρόπο, όταν το 78% του Σοβιετικού λαού, σύμφωνα με το δημοψήφισμα του 1991,έλεγε όχι στη διάλυση της χώρας του και ναι στη διατήρηση του σοσιαλισμού. Πως ο σοσιαλισμός είναι μια μεγάλη αναγκαιότητα! Η οκτωβριανή επανάσταση αποτέλεσε την έναρξη των προλεταριακών επαναστάσεων στον 20ό αιώνα, με σκοπό την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας ξανά τον 21ο. Η Οκτωβριανή επανάσταση συνεχίζει να εμπνέει και να δείχνει σαν φάρος φωτεινός το δρόμο των λαών.

H θετική στάση της πλειοψηφίας του ρώσικου λαού απέναντι στην Οχτωβριανή Επανάσταση και στους μπολσεβίκους ηγέτες Λένιν, Στάλιν, δείχνει κάποια πράγματα και ο καθένας μπορεί να βγάλει και τα απαραίτητα συμπεράσματα, για το τι είχαν κερδίσει οι λαοί της πρώην Σ. Ένωσης και τι έχουν τώρα! Η Οκτωβριανή επανάσταση αποτελεί την πρώτη ιστορικά, απόπειρα(σε ολόκληρη την υφήλιο),που προώθησε την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας, στέλνοντας την εργατική τάξη, μετά απ’την κομμούνα του Παρισιού στην οικοδόμηση του νέου κόσμου, αυτή τη φορά στη βάση της επιστημονικής θεωρίας του σοσιαλισμού. Ήταν οι εργαζόμενοι που, επί σοσιαλισμού, είχαν δεδομένα την κατάκτηση βασικών δικαιωμάτων όπως δημόσια δωρεάν Υγεία, Παιδεία, το δικαίωμα στην εργασία ανάλογα με τα προσόντα του ο καθένας, δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα πρωτόγνωρα για την εποχή κλπ, βλέπουν τώρα, δέκα επτά χρόνια μετά τις ανατροπές, να έρχονται τα πάνω κάτω.

Στη θέση των μεγάλων κοινωνικών κατακτήσεων, τώρα ζωντανεύουν: Η ανεργία και υποαπασχόληση που είχε εκλείψει επί σοσιαλιστικού καθεστώτος, και τσακίζει το μισό σχεδόν πληθυσμό. Αντί για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες που τους έταζαν, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τη στυγνή καπιταλιστική εκμετάλλευση της ολιγαρχίας του πλούτου. Η φτώχεια και εξαθλίωση αγκαλιάζει τεράστιες μάζες των λαών ενώ, την ίδια στιγμή, η ληστεία του κοινωνικού πλούτου, που ξεπουλιέται στην ολιγαρχία, ντόπια και ξένη, γίνεται το σήμα κατατεθέν του νέου εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού καθεστώτος

Όπως όλοι οι λαοί έτσι και οι λαοί της πρώην ΕΣΣΔ, μαζί με την επίθεση στα πολιτικά κοινωνικά και εργασιακά τους δικαιώματα και τις ελευθερίες, αντιμετωπίζουν, ξανά σήμερα, την αχαλίνωτη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Βλέπουν τις ιμπεριαλιστικές πολεμικές επεμβάσεις κατά λαών και χωρών που αντιστέκονται να μη σταματούν. Ενώ, η παγκόσμια Ολιγαρχία του πλούτου, μέσω , της καπιταλιστικής διεθνοποίησης, περνά στα ψηλότερα επίπεδα ληστείας του κοινωνικού πλούτου λαών και χωρών, διευρύνοντας έτσι τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες σ' όλο τον κόσμο. Αυτές οι οδυνηρές εξελίξεις υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού σήμερα. Οι λαοί, με οδηγό και φάρο την Οχτωβριανή Επανάσταση, με διδάγματα και πλούσιες εμπειρίες, είναι βέβαιο πως θα επανακάμψουν, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, με όλους τους λαϊκούς αγωνιστές που εμπνέονται από τα ιδανικά της κοινωνικής δικαιοσύνης, της πραγματικής προλεταριακής ελευθερίας. Ο ιμπεριαλισμός θα ανατραπεί με την πάλη της εργατικής τάξης και των λαϊκών μαζών!

Γιάννης Κ.

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή