the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών

istoschBOOKSTORE «Το Κορίτσι που καθρεφτιζόταν στο νερό»: της Αιμιλίας Πλατή (Νέα Κυκλοφορία)
Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Με αφορμή ένα τραγούδι για την επική μάχη του Κούρσκ


Με αφορμή το παραπάνω τραγούδι γράφουμε ορισμένα πράγματα που αφορούν τη μάχη που ενέπνευσε το σχήμα να τραγουδήσει γι αυτή τη μεγάλη μάχη.
Τo Σοβιετικό Τ-34 ήταν ο πρόγονος όλων των σύγχρονων αρμάτων και φυσικά ο κόκκινος στρατός το χρησιμοποίησε κατά κόρον και στη μάχη του Κουρσκ.
Οι Σοβιετικοί έχοντας συγκεντρώσει 1.400.00 στρατό, 5.530 άρματα μάχης και αυτοκινούμενα πυροβόλα, πάνω από 20.000 ρυμουλκούμενα πυροβόλα όλων των διαμετρημάτων, απέδειξαν ότι είχαν καλύτερα οργανωμένες δυνάμεις και στο μέτωπο του Όρελ και στο μέτωπο του Μπιέλγκοροντ απ' τους Γερμανούς. Οι Ναζί για πρώτη φορά στο ανατολικό μέτωπο είχαν λιγότερα στρατεύματα απ' τον κόκκινο στρατό και αριθμούσαν 1.110.000 άνδρες, 3.500 άρματα μάχης και 15000 πυροβόλα.
Όμως η μεγάλη μάχη δόθηκε στην Προχορόφκα και αν δε βαριόμαστε το καλοκαίρι και συγκεκριμένα τον Ιούλιο θα κάνουμε ιδιαίτερο αφιέρωμα στη μεγαλύτερη αρματομαχία όλων των εποχών που καθόρισε ουσιαστικά και την αρχή του τέλους για το Γ' Ράιχ...
Πάντως το πιο αξιοσημείωτο σε αυτή τη μάχη ήταν η τεράστιας στρατηγικής αξίας και σημασίας αντεπίθεση των 850 αρμάτων τύπου Τ-70, Τ-34 και Τ-34-76 της 5ης Τεθωρακισμένης στρατιάς του Στρατάρχη Ροντμιστρωφ, πριν οι δυνάμεις της στρατιάς Κεμπφ φτάσουν στον ποταμό Ντόνετς. Εκεί ο κόκκινος στρατός απέδειξε την στρατηγική του ανωτερότητα η οποία προέρχονταν μέσα απ' τα πεδία των μαχών.
Στη μάχη του Κούρσκ τα Τ-34-75 και τα SU 88, 100, 122 & 155(αυτοκινούμενα πυροβόλα) μαζί με το ΚV-1s(Κλεμέντι Βοροσίλοφ), κατατρόπωσαν τα Ferdinand Elephant, TIGER 1 και PANTHER, τα βαριά Γερμανικά άρματα που συν τοις άλλοις παρουσίαζαν συνεχόμενα μηχανικά προβλήματα. Φυσικά οι σαχλαμάρες τύποις ιστορικοί αναλυτές δε λένε την πραγματική αλήθεια ότι τα "καμάρια" της Tότενκοπφ δε μπορούσαν να τα βάλουν με τίποτα με τα ταχύτατα T 34.
Αργότερα φυσικά οι Σοβιετικοί παρουσίασαν τα ακόμη καλύτερα βαρέα άρματα μάχης τα IS(IOSIF STALIN) 1, 2 και 3(αυτό πήρε μέρος στις μάχες στη Μαντζουρία). Ήταν 12 μέτρα μήκος και είχε 125 χιλιοστά πυροβόλο, τα IS 1, 2 είχαν 100 και 122 χιλιοστά πυροβόλο αντίστοιχα. Και τα τρία βαρέα άρματα αυτού του τύπου ήταν ανίκητα αν και παρατάσσονταν σε μικρές για τον κόκκινο στρατό μονάδες, ενώ το μέσο Τ34, έγινε Τ34-85, αποκτώντας το μεγαλύτερης διαμέτρου πυροβόλο των 85 χιλιοστών, το οποίο σε σχέση με αυτό των 76 χιλιοστών του Τ-34-75 , έδωσε σαφέστατη υπεροχή σε σχέση με τα βαρέα βραδυκίνητα Tiger, Koenigstiger & Panther. Το μακρύκανο και βαρύ πυροβόλο του Τ-34-85, σε συνδυασμό την ταχύτητα αλλά και την εκρηκτικότητα του στην επιτάχυνση, η επικλινής θωράκιση του έδωσε χαρακτήρα ανίκητου άρματος μάχης ειδικά στο τέλος του Β'ΠΠ. Ήταν αυτό που μπήκε στο Βερολίνο προξενώντας τεράστιες απώλειες σε όλους τους τύπους από τα γερμανικά άρματα.

Ρ.Κολλεκτιβα

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή

Μία εβδομάδα δημοφιλείς αναγνώσεις