Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2009

23/2/1918 Τότε που γεννήθηκε ο κόκκινος στρατόςΟ Κόκκινος Στρατός των Εργατών και Αγροτών "Рабоче-Крестьянская Красная Армия", γνωστότερος ως Красная Армия: Κόκκινος Στρατός, ήταν ο στρατός της Σοβιετικής Ένωσης. Ιδρύθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1918.
Το Γενάρη του 1918 οργανώθηκε και στάλθηκε στο μέτωπο η πρώτη μονάδα, αποτελούμενη από 1.000 κοκκινοφρουρίτες. Ο Γενάρης του 1918 ήταν μήνας αρχής συγκρότησης του Κόκκινου Στρατού και ο Φλεβάρης μήνας πολεμικής βάπτισης πυρός του Εργατοαγροτικού Κόκκινου Στρατού.
Μετά από σκλήρες μάχες και την αποτροπή αντεπανάστασης στις 23 Φεβρουαρίου 1918 και τυπικά ιδρύθηκε ο Κόκκινος Στρατός.
Οταν η κυβέρνηση της Γερμανίας παραβίασε τους όρους ανακωχής, επιτέθηκε με τις στρατιωτικές της δυνάμεις και κατέλαβε μέρος της Ουκρανίας, τη Λετονία, την Εσθονία, το Μινσκ, το Πσκοφ και άλλα μέρη. Σε συνεργασία με αξιωματικούς λευκοφρουρούς, ο γερμανικός στρατός απειλούσε το κέντρο της επανάστασης, την Πετρούπολη. Στις κρίσιμες αυτές ώρες, στις 21 Φλεβάρη, ο Λένιν υπέγραψε το Διάταγμα - Εκκληση προς τους εργαζόμενους: «Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ», στην οποία αναφέρονταν ανάμεσα στ' άλλα: «Η σοσιαλιστική δημοκρατία των Σοβιέτ βρίσκεται σε πολύ μεγάλο κίνδυνο... Ολες οι δυνάμεις και τα μέσα της χώρας διατίθενται ολοκληρωτικά για την επαναστατική άμυνα... Οι εργάτες και οι αγρότες στην Πετρούπολη, στο Κίεβο και σ' όλες τις πόλεις, τις κωμοπόλεις, τα κεφαλοχώρια και τα χωριά που βρίσκονται στη γραμμή του νέου μετώπου πρέπει να επιστρατεύσουν τάγματα εργασίας» (Λένιν, «Άπαντα», Τόμος 35, σελίδες 357-358).

Ο κόκκινος στρατός έχει γράψει χιλιάδες ένδοξες σελίδες, ήταν αυτός που απελευθέρωσε την Ευρώπη απ' το 3ο Ράιχ και τους ναζί και αυτός που αποτέλεσε τον φόβο και τρόμο στους απανταχού ιμπεριαλιστές.
Ο κόκκινος στρατός ήταν ουσιαστικά ο πρώτος Λαϊκός Στρατός στον κόσμο και φυσικά ακόμα και σήμερα οι ένδοξες μάχες που έδωσε στα απανταχού μέτωπα, είναι μάχες πρωτόγνωρης και πρωτοφανέρωτης θυσίας για το σοσιαλισμό και τα δίκαια της εργατικής τάξης.