the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών

istoschBOOKSTORE «Το Κορίτσι που καθρεφτιζόταν στο νερό»: της Αιμιλίας Πλατή (Νέα Κυκλοφορία)
Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

22/4/1870 - 22/4/2011 141 χρόνια Λένιν.

Σαν σήμερα συμπληρώνονται σήμερα 141 χρόνια από τη γέννηση (22 Απρίλη 1870) του Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ, στην πόλη Σιμπίρσκ στο Βόλγα.
Το πραγματικό του όνομα Βλαντίμιρ Ιλίτς Ουλιάνοφ (Владимир Ильич Ульянов) και το ψευδώνυμο Λένιν (Ленин) το υιοθέτησε από τον ποταμό Λένα που ρέει στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση του Βόλγα. Αυτό ήταν μια ακόμη ένδειξη του πόσο και δικαίως φανατικός αντίπαλος του ήταν ο θετικιστής Πλεχάνοφ ο οποίος είχε υιοθετήσει το ψευδώνυμο Βόλγκιν από τον ποταμό που αναφέραμε παραπάνω τον Βόλγα.
Παρότι το όνομα του το όνομα του είναι ταυτισμένο με το μεγαλύτερο κοσμοϊστορικό γεγονός του 20ου αιώνα, τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, πολλοί από αυτούς που τον πολέμησαν λυσσαλέα στην πορεία αποτέλεσαν και θιασώτες του, όπως ο αντικομμουνιστής Τρότσκι και ο Σοσιαλδημοκράτης Μπουχάριν. Φυσικά υπήρξαν και άλλοι όπως ο Καμένεφ η ο Ζινόβιεφ, όμως όλοι τούτοι ήταν δημιούργημα των Μαρτώφ, Μπογκντάφ, Πλεχάνοφ, αναμασώντας όλα τα ξεπερασμένα θεωρητικά σχήματα που το ένα διαπερνούσε το άλλο και αποτελούσαν τον δεξιό και αριστερό οπορτουνισμό που ο Λένιν μαζί με το Στάλιν πολέμησε λυσσαλέα.
Για να μην μακρυγορούμε παραθέτουμε αυτά σημειώνει και ο σημερινός Ριζοσπάστης γράφει (να θυμίσουμε ότι αυτήν την Κυριακή του Πάσχα στο ένθετο του «7 Μέρες μαζί» θα έχει ειδικό αφιέρωμα στον μεγάλο επαναστάτη):
"Μελετώντας και αναπτύσσοντας παραπέρα το μαρξισμό στις συνθήκες του ανώτατου σταδίου του καπιταλισμού, παίρνοντας ο ίδιος άμεσα μέρος στην πρακτική δράση για την επαναστατική ανύψωση της εργατικής τάξης, επέμενε στην ίδρυση του δικού της κόμματος πάνω στις αρχές που ο ίδιος επεξεργάστηκε και, μάλιστα, σε διάκριση από τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Δεύτερης Διεθνούς. Έτσι, το μπολσεβίκικο κόμμα είναι το πρώτο με τις αρχές του «Κόμματος Νέου Τύπου».
Ο λενινισμός είναι ο μαρξισμός της εποχής του ιμπεριαλισμού και των προλεταριακών επαναστάσεων, της εποχής της κατάρρευσης της αποικιοκρατίας και της νίκης των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων, της εποχής του περάσματος της ανθρωπότητας από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό και της οικοδόμησης της κομμουνιστικής κοινωνίας. Σήμερα που η κρίση αποκαλύπτει τα ιστορικά όρια του καπιταλισμού, ο μαρξισμός - λενινισμός επιβεβαιώνεται σαν ολοζώντανη θεωρία. Παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ και το καλύτερο εργαλείο για επαναστατική δράση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, ως το οριστικό πέρασμα του καπιταλισμού στο παρελθόν της Ιστορίας".

Ο λενινισμός είναι ο μαρξισμός στην εποχή του ιμπεριαλισμού έγραφε ο μεγάλος συνεχιστής του Λένιν, ο Ι.Β.Τζουκασβίλι ο μεγάλος Στάλιν δηλαδή. Ο Στάλιν ήταν και ο μοναδικός Λενινιστής στο πρώτο μετά επαναστατατικό "πολιτ μπιρό"(πολιτικό γραφείο) και δεν είναι τυχαίο πως με τις ίδιες κατηγορίες που χτυπούσαν τον Λένιν οι οπορτουνιστές ακριβώς με τις ίδιες αντιμετώπιζαν και το μεγάλο Σοβιετικό και Γεωργιανό στην καταγωγή ηγέτη.

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή