the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών

istoschBOOKSTORE «Το Κορίτσι που καθρεφτιζόταν στο νερό»: της Αιμιλίας Πλατή (Νέα Κυκλοφορία)
Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Κουβέντα με ένα "Συναγερμικό"

Ήταν μια Παρασκευή βράδυ στα μέσα Ιούλη του 2008 στο Ενετικό λιμάνι στα Χανιά και καθώς πίναμε ούζα και τρώγαμε τα "μεζεκλίκια" μας , έρχεται στη παρέα ο φίλος μας (που δε θέλουμε να πούμε όνομα του για να μην έχει πρόβλημα το παλικάρι), ένα εξαιρετικό παιδί απ' τη Κύπρο που η δουλειά του είναι ανάμεσα στη Λευκωσία και στη Κρήτη, ψηφοφόρος του δεξιού κόμματος "Δημοκρατικός Συναγερμός" και οπαδός του ΑΠΟΕΛ, αφού η καταγωγή του είναι απ' την Λευκωσία.
Οι περισσότεροι στη παρέα ήμασταν και είμαστε οπαδοί της Ομόνοιας και της Νέας Σαλαμίνας στη Κύπρο, αλλά ο φίλος δεν έχει κανένα πρόβλημα μαζί μας, μιας και κάνουμε παρέα (όποτε κάτσει) μαζί εδώ και αρκετά χρόνια.
Επειδή έχουμε πάει αρκετές φορές στη Κύπρο(την οποία λατρεύουμε στη κυριολεξία), ξέρουμε πως είναι σπάνιο να βρεις ψηφοφόρο του ΔΗ.ΣΥ και οπαδό του ΑΠΟΕΛ, της Α.Ε.Κιττίου(πρώην Πεζοπορικός), του Απόλλωνα, της Ανόρθωσης και του Ολυμπιακού Λευκωσίας, να είναι συγκαταβατικοί και φιλικοί με κομμουνιστή. Ο φίλος μας με τα τόσα χρόνια που είναι στη Κρήτη έχει πάρει κάτι από το κλίμα της. Έχουμε κάνει πολύ παρέα και έχουμε "συγκρουστεί" για τα ντέρμπι Ομόνοιας - ΑΠΟΕΛ κυρίως κάνοντας πλάκα ο ένας στον άλλον, η κουβεντιάζοντας ακόμα και πολιτικά.
Φυσικά όταν έγινε το δημοψήφισμα στη Κύπρο πήρε θέση ενάντια στο σχέδιο Ανάν ενώ το κόμμα του είχε πάρει θέση υπέρ. Τότε μας είχε εξομολογηθεί πως αν ήταν ψηφοφόρος στην Ελλάδα δε θα είχε πρόβλημα να μας ψηφίσει το ΚΚΕ, εφόσον είχε πάρει τη σωστή θέση για το τότε σχέδιο. Παρότι η κύρια έδρα της εργασίας του ήταν και είναι στο Ηράκλειο, τα προηγούμενα χρόνια ήταν κάθε Σαββατοκύριακο η στα Χανιά η στο Ρέθυμνο,(το Ρέθυμνο των 50.000 κατοίκων έχει σχεδόν 10.000 φοιτητές με το 75% να είναι γυναίκες, γι' αυτό και ήταν εκεί) Όποια Κυριακή ήταν στα Χανιά, του δίναμε και Ριζοσπάστη(απίθανα πράγματα), όμως γίνονταν αυτό, αυτά για την ιστορία.
Τη μέρα που συναντηθήκαμε και αναφέραμε στην αρχή κουβεντιάζοντας μεταξύ οίνου και ούζων, καλαμαριών και κεφτέδων και κοιτώντας τις αιθέριες παρουσίες που μας είχαν "ζαλίσει" με το πηγαινέλα(χαχαχα), η κουβέντα μπήκε και στα χωράφια του Κυπριακού και εδώ είναι όλο το ζουμί.
Ο φίλος μας, ψηφοφόρος του ΔΗ.ΣΥ και δεξιών πεποιθήσεων μας το είπε ξεκάθαρα. Όπως εδώ στην Ελλάδα η ΝΔ είναι ο εκπρόσωπος του μεγάλου κεφαλαίου, έτσι και στη Κύπρο, το ΔΗ.ΣΥ είναι κάτι τέτοιο με μεγάλο έρεισμα σε χαμηλού επιπέδου φτωχομεσαία στρώματα.
Το ΔΗ.ΣΥ λοιπόν (μας είπε)" θα βάλει χιλιάδες τρικλοποδιές στη κυβέρνηση Χριστόφια, γιατί συμφέρει τώρα που έχουν "ανοίξει" τα σύνορα με τα κατεχόμενα να έρχονται Τουρκοκύπριοι στην Ελεύθερη Κύπρο, γιατί εργάζονται σχεδόν τσάμπα. Απ' τη πλευρά των Τουρκοκυπρίων(συνέχισε), τα συνδικάτα ελέγχονται απ' τις δυνάμεις κατοχής και αυτές θέλουν να εισρέει χρήμα απ' την Ελληνοκυπριακή πλευρά στα κατεχόμενα ακόμα και με αυτό το τρόπο, άρα το Κυπριακό δε πρόκειται να λυθεί γιατί δε συμφέρει ούτε το Ελληνοκυπριακό μεγάλο κεφάλαιο, ούτε τις δυνάμεις κατοχής". Η πονηρή ερώτηση που κάναμε εμείς ήταν η εξής; "Μα καλά πολλοί δικοί σας έχουν μείνει στη δεκ' του 50 ζητώντας ένωση με την Ελλάδα, αυτό δεν είναι και θέση των περισσοτέρων δεξιών, άσε που πολλοί από σας λέτε τους Τουρκοκύπριους Τούρκους" παίρνοντας πληρωμένη απάντηση που δε τη περιμέναμε από δεξιών πεποιθήσεων Κύπριο αν και στο κεφάλι μας μέσα κάτι τέτοιο περιτριγύριζε...
Ακούστε λοιπόν τι μας είπε..." Τα περί ένωσης με την Ελλάδα είναι το παραμύθι που πουλάνε οι δεξιοί στους ακροδεξιούς για άγρα ψήφων και με εξαίρεση αυτά τα στοιχεία που τα χρησιμοποιούν για προμετωπίδα αυτής της ψευτοπροπαγάνδας(για μητέρα Ελλάδα, Ένωση κλπ), αφενός κρατάνε ζωντανές τις δυνάμεις κατοχής στη Κύπρο και αφετέρου λέγοντας Τούρκους τους Τουρκοκύπριους που όπως μας τόνισε είναι εξισλαμισμένοι Κύπριοι και όχι Τουρανοί...(αυτό το ξέραμε, αλλά να το πει και Δεξιός;). Με αυτό το τρόπο η κρατούσα τάξη πραγμάτων δε χαλάει και δεν ενοχλούνται και ο Βρετανοί μιας και με διαιρεμένο το νησί κάνουν καλύτερα τις δουλειές τους και γι αυτό η κυβέρνηση Χριστόφια θα τρώει τρικλοποδιές απ' τα μέσα και απ' το ΔΗ.ΚΟ και απ' την ΕΔΕΚ και το Κυπριακό θα παραμείνει ως έχει τους συμφέρει όλους τους άλλους εκτός απ' το ΑΚΕΛ, τη ΠΕΟ και τους Τουρκοκύπριους που οι δυνάμεις κατοχής τους έχουν και αυτούς σε κατοχή."
Αυτά για έναν διάλογο που εμπεριείχε και άλλα πολλά τα οποία ξεκίνησαν απ' τις 11 το βράδυ και πήγε ξημερώματα έως ότου πάμε σπίτια μας με το κεφάλι να είναι σε κατάσταση ελαφριάς ζαλάδας και προβληματισμού.....

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή