Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2010

Πρόβλημα νερού στα Χανιά; Ανέκδοτο η κάτι άλλο;

Ο νομός Χανίων είναι μέσα στους 10 πρώτους νομούς σε υδατοπτώσεις στην Ελλάδα μαζί με αυτό του Ρεθύμνου και δεν υπάρχει νερό. Ζούμε με τον εφιάλτη των διακοπών του νερού συνεχώς, ειδικά σε μια περίοδο που λόγω του εσωτερικού και του εξωτερικού τουρισμού ο πληθυσμός στο πολεοδομικό συγκρότημα των Χανίων από 120.000(τους χειμερινούς μήνες) φτάνει έως και τους 300.000 κατοίκους ειδικά από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο με αιχμή του δόρατος τον Αύγουστο, δεν είναι τυχαίο πως τα Χανιά οι Αθηναίοι επισκέπτες τα αποκαλούν Μύκονο της Κρήτης.........
Υποδομές του κ...(να μην το πούμε) σε ένα νησί που έχει 3 βουνά(τα 2 οροσειρές Ψηλορείτης και Λευκά Όρη) όπου τα χιόνια λιώνουν πολλές φορές και στα μέσα του Ιούνη. Να θυμίσουμε ότι τα Λευκά όρη ξεκινούν από το Δυτικό Ρέθυμνο και πιάνουν ολόκληρο τον Νομό Χανίων, έχουν 21 κορυφές πάνω από τα 2000 μέτρα και υπάρχουν ακόμα πηγές που είναι ακόμα ανεκμετάλλευτες Στο νομό Χανίων δε, υπάρχουν 2 λίμνες, αυτή του Κουρνά, που το βάθος της είναι πάνω από τα 200 μέτρα(μήπως είναι και εκεί διεθνή ύδατα κ.Πάγκαλε) και τροφοδοτεί την Πόλη του Ρεθύμνου(50.000 πληθυσμός το Χειμώνα που το καλοκαίρι διπλασιάζεται) και την Ανατολική επαρχία Αποκορώνου, ενώ υπάρχει και η λίμνη της Αγυιάς(που σημαίνει νερότοπος στα Αρχαία Ελληνικά) που τροφοδοτεί τον Νομό Χανίων με πλούσια χλωρίδα και πανίδα....
Στην Κύπρο, όταν πριν 2 χρόνια είχαν πρόβλημα λειψυδρίας τα 7 φράγματα τους έσωσαν τρόπο τινά και εδώ οι τοπικοί άρχοντες είναι σε διαμάχη εκτοξεύοντας μύδρους ο ένας εναντίων του άλλου, σε ολόκληρο το νησί φτιάζεται ένα εδώ και μία μισή δεκαετία και ακόμα είναι μισό έτοιμο....:).
Οι παραπολιτικές γλώσσες τις οποίες δεν τις συμμεριζόμαστε, όμως τις καταγράφουμε μιλούν για μάχη ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ, τους Οικολόγους και τους Μητσοτακικούς (αυτή είναι η μια ομάδα) και τη ΝΔ(που πρόσκειται ο Δήμαρχος Χανίων και είναι η άλλη ομάδα και παρότι ανιψιός του Μητσοτάκη είναι με τη ΝΔ, όχι με το θείο του), για τις εκλογές του Νοέμβρη.
Η πρώτη ομάδα μέσω ΟΑΔΥΚ κλείνει τις κάνουλες με το σκεπτικό τη σωστή διαχείριση του νερού δεσμεύει τόνους νερού εις βάρος των μικρομεσαίων αγροτών (που θέλουν να τους ξεκληρίσουν όχι γιατί συνωμοτούν εις βάρος τους, αλλά γιατί σε αυτή τη μορφή την καπιταλιστική ανάπτυξη τους είναι μη - χρήσιμοι και σύμφωνα με την ΚΑΠ - ΓΚΑΤΤ πρέπει να προλεταριοποιηθούν και να αποτελούν το 3% του ενεργού πληθυσμού στη χώρα μας όταν το 1990 ήταν το 23%), των κατοίκων και των φτωχό μεσαίων τουριστών - επισκεπτών (εδώ η Καθημερινή και οι τοπικές Πασοκοφυλλάδες ποιούν την νήσσαν για τον Τουρισμό τους, αλλά αν το ΠΑΜΕ έκανε κάποια απεργία θα έφτιαχναν ομάδες στο facebook εναντίων του)για να έχουμε αλλαξοβασιλίκια στον δήμο.
Όπως είπαμε υπάρχει και ο ΠΑΣΟΚικός ΟΑΔΥΚ(και εδώ είναι η ουσία) που διαχειρίζεται το νερό λες και προετοιμάζεται να το παραδώσει σε πολυεθνικές εταιρίες τύπου εκμετάλλευσης του νερού στη Χιλή, προετοιμάζεται δηλαδή για ξεπούλημα.
Το νερό στην Δυτική Κρήτη ειδικά αναβλύζει από αναρίθμητες πηγές είναι ένα από τα ποιοτικότερα σε όλη την Ευρώπη και σε ολόκληρη την επικράτεια μαζί με αυτά της Ηπείρου και είναι ανάγκη να το διαχειριστούν όπως το διαχειρίζονταν στην Λατινική Αμερική και το διαχειρίζονται έως και σήμερα στη Χιλή....
Το νερό είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα και εδώ χρειάζεται λαϊκό μέτωπο που θα διασφαλίσει μέσα από τη λαϊκή εξουσία και οικονομία καθαρό ποιοτικό και δωρεάν άφθονο νερό χωρίς διακοπές, μαζί με υδατοφράγματα τα οποία θα προσφέρουν και φτηνή καθαρή ηλεκτρική ενέργεια ενώ δεν θα χάνονται στη θάλασσα τόνοι νερού για 7 μήνες το χρόνο που υπάρχουν αναρίθμητες βροχές.