the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών

istoschBOOKSTORE «Το Κορίτσι που καθρεφτιζόταν στο νερό»: της Αιμιλίας Πλατή (Νέα Κυκλοφορία)
Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

Η Δική μας Αλήθεια και τι σημαίνει για μας.


Σύντροφοι του blog http://knelesvou.blogspot.com/, μας ζητήσατε τα παρακάτω: "Το άρθρο - απάντηση, σχετικό με την "ΝΕΠ και την επικράτηση του Σταλινισμού", αποτελεί ένα από τα πιο ολοκληρωμένα άρθρα που έχουμε δει, εάν είναι εφικτό, θα θέλαμε να το δούμε και στο blog σας...", όμως σήμερα αδυνατούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο και θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε τις θέσεις του άρθρου για αύριο Παρασκευή...
Απλά να πούμε μερικά πράγματα εδώ πέρα με αφορμή αυτό που μας ζητήσατε.
Η εφημερίδα "ΑΛΗΘΕΙΑ", είναι εβδομαδιαία εφημερίδα του ΚΚΕ στο Νομό Χανίων και αρχισυντάκτης είναι μια ΗΡΩΙΚΗ μορφή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, ο Πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Κρήτης ο σ/φος Λευτέρης Ηλιάκης ο οποίος είναι και υπεύθυνος για τη συγγραφή του εν λόγω άρθρου.
Ο εν λόγω πολυγραφότατος σύντροφος είναι μια τεράστια μορφή και δε το λέμε έτσι. Αρθρογραφεί στο τοπικό τύπο και με τα βιβλία του κρατάει ζωντανή την "άγνωστη", αλλά μεγάλης ποσότητας και ποιότητας δράση της αντίστασης στο 1ο και στο 2ο αντάρτικο στη δυτική Κρήτη.
Ήταν αυτός που μαζί με τους συντρόφους Σπύρο Μπλαζάκη και Γιώργη Τσομπανάκη (από την επαρχία Αποκορώνου στα Χανιά), κατέβηκαν ελεύθεροι λίγο πριν τις εκλογές του 1974.
Μπορεί οι δύο ηρωικές μορφές ο Σπύρος Μπλαζάκης και ο Γιώργης Τσομπανάκης να έχουν φύγει απ' τη ζωή, όμως ο Λευτέρης μας είναι ακόμα μαζί μας.

Ο Σπύρος Μπλαζάκης και ο Γιώργης Τσομπανάκης
με τους άθλους τους έχουν μπει στο "πάνθεον" της 90Χρόνης ιστορίας του τιμημένου ΚΚΕ, γυρίζοντας στα άβατα Λευκά Όρη απ' το 1948 έως το 1974, για να μη τους πιάσει το "μπασικιναριό" με ότι αυτό συνεπάγεται στη δυσκολία της διαβίωσης και για την ίδια την υγεία τους για το σχεδόν 1/4 του εικοστού αιώνα. Και ενώ αυτοί περιφέρονταν στη πιο δύσβατη οροσειρά της Ευρώπης, με τα πιο επικίνδυνα χαράκια και φαράγγια της Ελλάδας να βρίσκονται μπροστά και σε κάθε βήμα και σε κάθε πατιά τους , ο καλός μας σύντροφος Λευτέρης Ηλιάκης έκανε "περιοδεία" σχεδόν σε όλους τους τόπους εξορίας και ήταν ο τελευταίος καταγεγραμμένος κομμουνιστής κρατούμενος που απελευθερώθηκε απ' τους τόπους εξορίας και τα κολαστήρια των Μακρονησιών το 1974. Σήμερα στα 83 του χρόνια αποτελεί μια απ' τις πιο "γοητευτικές" μορφές του αγώνα για το δίκιο τη πίστη και τη θέληση και για μας τους νεότερους δε μπορεί παρά να είναι ένας μεγάλος δάσκαλος. Όσο για τα άρθρα του και τις αναλύσεις του πάνω στο Μαρξισμό-Λενινισμό, όσοι και όσες έχετε τη τύχη να πέφτει στα χέρια σας η εφημερίδα του ΚΚΕ στα Χανιά "ΑΛΗΘΕΙΑ", θα καταλαβαίνεται τι σας λέμε...
Συμπληρώνοντας να πούμε εδώ πέρα πως η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι η εφημερίδα μας που κυκλοφορεί απ' την εποχή της ΕΔΑ είναι η δεύτερη πιο παλιά εφημερίδα στο νομό και έχει χιλιάδες συνδρομητές σε όλη την Ελλάδα..

Γιάννης Κ.

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή