Κυριακή, 13 Ιουλίου 2008

Τρεις Λαλούν και ποιος χορεύει;

Τρεις Λαλούν και ποιος χορεύει;

Η Εποχή των δημοσκοπικών τρικ βρίσκεται σε κατάσταση αλλήλο-αναιρέσεων ίσως και νευρικού κλονισμού. Παρακολουθώντας κάποιος τις δημοσκοπήσεις από το Μάρτιο και δώθε, παρατηρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια συνεχώς μειούμενη δημοτικότητα. Το ταβάνι των δημοσκοπήσεων ήταν το 17% που έφτασε στα τέλη του Μάρτη από όλες σχεδόν τις εταιρίες δημοσκοπήσεων, αλλά από 'κει και μετά αρχίζει να διαφαίνεται μια μεγάλη πτωτική τάση. Η πτωτική τάση με βάση την έρευνα της κάθε εταιρίας, αναδείχνει μεγάλες αποκλήσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες έρευνες άλλων εταιριών. Μέχρι και με 9,1% τον είδαμε σε δημοσκόπηση στα τέλη του περασμένου μήνα το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε άλλη 12,1%.Οι αποκλείσεις δε δικαιολογούν τόσο μεγάλες διαφορές όταν είναι με επιστημονικό τρόπο φτιαγμένες.
Φυσικά οι δημοσκοπήσεις τα μόνα πράγματα που δείχνουν είναι ότι κάτι μαγειρεύεται απ' αυτές, ως μηχανισμός κατεύθυνσης της κοινωνικής συνείδησης, αλλά και τις διαθέσεις αυτών που τις μαγειρεύεουν.
Φυσικά το "Βαρόμετρο του ΣΚΑΪ" και η "Καθημερινή" του Αλαφούζου συνεχίζουν να τον δείχνουν από το Μάρτιο και δώθε στα 17-18%, ενώ για το μήνα Ιούλιο στο 18,5% τη στιγμή που όλες οι άλλες εταιρίες τον έχουν φτάσει από 9,1%-12%. Τόσο μεγάλες διαφορές βρε παιδιά εκτίθεστε ανεπανόρθωτα στο μεταξύ σας ανταγωνισμό.
Εντάξει ξέραμε ότι το 17% ήταν ένα πλαστό ποσοστό για το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ,όπως και το 1992 που τόσο περίπου του έδιναν οι δημοσκοπήσεις και τελικά δε μπήκε στη βουλή η το ξεχάσατε κι αυτό; Ξέραμε ότι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το απόβαρο των "Βενιζελικών" του ΠΑΣΟΚ για να λειτουργήσει ως αντίβαρο πίεσης στο Παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ.
Όμως αυτό που προκύπτει με τις αντιθέσεις των αποτελεσμάτων απο εταιρία σε εταιρία ακόμη και μέχρι 9,4 ποσοστιαίων μονάδων δείχνει μια σύγχυση πολλών ταχυτήτων. Γιατί ναι μεν οι δημοσκοπήσεις είναι επιστημονικά εργαλεία, αλλά όχι επιστήμη και απ' αυτή την άποψη, με αυτά εργαλεία κάτι μαγειρεύεται με σημαντικές μάλιστα αντιθέσεις μέσα στο καζάνι του μεγάλου κεφαλαίου για το ρόλο που θέλει αυτό να παίξει ο συγκεκριμένος σοσιαλδημοκρατικός χώρος ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, η κάποιο άλλο νέο πολιτικό σχήμα του μεγάλου κέντρου με η χωρίς επιχειρηματία.

Γιάννης Κ.